Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
English Deutsch Hungaria Slowakei Czechia

Latvija Russia Estonia Lietuva
Kezdőlap Porozitások és repedések

Porozitások, repedések? - A védőgáz nedvességtartalma

A védőgáz tisztasága az érzékeny anyagok, például a titán és a gyakran használt, szerkezeti acél- és alumíniumelemek esetében egyaránt fontos.
A hegesztési védőgázok minőségi követelményeit az ISO 14175 szabvány rögzíti.

A magas gáztisztaság ellenére a pórusképződés és a hidrogén okozta repedés gyakori jelenség, melynek leggyakoribb oka a nedvesség. A nedvesség elsősorban a gáztömlőn, valamint a gázellátó rendszerben előforduló tömítetlenségeken jut be a védőgázba. A védőgáz továbbításához használt tömlőknek meg kell felelniük az ISO 3821 (korábban 559) szabványnak – ezek a tömlők jól felismerhetők, mivel a szabvány címét tartalmazó felirattal vannak ellátva.

Előfordul, hogy a felhasználók a barkácsáruházakban kapható, barkácsminőségű sűrített levegős tömlôt használják. Bár ezek ára jelentősen alacsonyabb, egyértelmű negatívumokkal rendelkeznek: a levegőben található vízpára a tömlő falán keresztül bejut a száraz védőgázba, ahonnan csak lassan ürül ki.

Nedvesség bejutása a gáztömlőkön keresztül

Schlauchfeuchte_finale_hu

Ez azzal jár, hogy a gáz gyártója által biztosított gázminőség előnyei nem használhatók ki teljes mértékben.

A Messer tanácsa: a tartozékok vásárlásakor mindig ügyeljünk a minőségi tanúsítvány meglétére! Műszaki tanácsadóink szívesen nyújtanak segítséget a megfelelő tartozékok kiválasztásához.

Új_Marginalbild2_hu2